Energiajuoma ja raskaus

  • 08 Dec, 2021

Energiajuomia on myynnissä monenlaisia.

Energiajuoma ja raskaus ovat tutkimuksen mukaan huono yhdistelmä. Raskaana olevan ei pitäisi tämän tutkimuksen mukaan juoda lainkaan kahvia tai energiajuomaa, joka sisältävät kofeiinia. Raskausaikana kofeiini voi aiheuttaa kohtukuoleman, keskenmenon tai vauvalla voi olla alhainen syntymäpaino. Näiden lisäksi kofeiinilla on vaikutusta lapsen suurempaan riskiin olla ylipainoinen tai sairastua leukemiaan. Näistä syistä kofeiinin välittäminen olisi raskaana olevalle tärkeää. Suositus on, että vuorokaudessa voi saada 200 milligrammaa kofeiinia, joka tarkoittaa kahta kupillista kahvia.

Energiajuoma ja raskaus, tutkimus sai kritiikkiä

Tutkimus on saanut huomattavan paljon kritiikkiä ja sitä ovat antaneet sekä monet lääkärit että kahviala. Arvostelua se on saanut siksi, että kyseessä on vain havaintotutkimus eli se ei pysty osoittamaan suoria syy-seuraussuhteita raskauden ja kofeiinin riskeihin. Lisäksi siinä ei huomioitu lainkaan esimerkiksi millainen odottavan äidin ruokavalio oli eikä myöskään sitä, tupakoiko äiti vai ei. Lisäksi tutkimus ei ottanut kantaa äidin ikään, painoon ja esimerkiksi alkoholin käyttöön.

Tutkimus otti siis kantaa kofeiiniin, mitä monissa energiajuomissa on suhteellisen paljon. Energiajuoma mielletään aina jaksamiseen ja virkistymiseen sekä siihen, että siitä saa suorituskykyä paljon. Raskaana olevaa usein väsyttää ja olo tuntuu kokonaisuudessaan väsähtäneeltä eikä aina suorituskyky riitä päivän tarpeisiin. Koska näiden juomien käyttäminen aiheuttaa kofeiiniriippuvuutta ja usein sen tarve lisääntyy jatkuvasti, odottavan äidin on syytä seurata tarkasti kofeiinin käyttöään.

Miten tutkimukseen pitää suhtautua?

Odottavan äidin ongelma ei välttämättä ole se, että hän käyttää kofeiinia itse, mutta ongelmaksi se nouseekin siinä, että se menee verenkierrossa sikiölle. Vuosia sitten ohjeena oli, että raskaana oleva sai juoda kolme kuppia kahvia, mutta vuoden 2016 aikana tuo määrä väheni yhdellä kupilla. Energiajuomia ei suositella raskaana oleville laisinkaan. Energiajuomien kofeiinin määrä on niin paljon suurempi kuin kahvin, että turvallinen raja ylittyy täysin jo yhden tölkin jälkeen.