Onko ketsuppi terveellistä

  • 09 Jan, 2022

Ketsuppi on mainettaan parempaa.

Lapset rakastavat ketsuppia eivätkä aikuisetkaan jätä sitä väliin. Ravitsemusasiantuntijat ovat tutkineet tätä huipputuotetta eikä sen terveellisyys ainakaan saanut tyrmäystä. Lykopeeni on aine, joka ehkäisee erilaisia sairauksia, ja siksi ei voi epäillä, onko ketsuppi terveellistä. Ainoa ongelma on se, että tämä punainen herkku sisältää huomattavan paljon suolaa. Terveellisyydessä ratkaisevaa onkin se, kuinka paljon sitä käyttää ja onko ruoka, jonka päälle sitä laittaa, kuinka suolaista. Jos esimerkiksi makaronilaatikko on vähäsuolaista, ei ketsupin suola haittaa.

Millä voidaan todistaa, onko ketsuppi terveellistä vai ei?

Sellaiset ketsupit, joissa on paljon tomaattia, niissä on myös lykopeenia sekä tiettyjä vitamiineja. Lykopeeni tunnetaan antioksidanttina, joka on terveellinen ja se imeytyy elimistöön ketsupista huomattavasti paremmin kuin tuoreista tomaateista. Ketsupin valmistusprosessi toisaalta tuhoaa C-vitamiinin, jota tomaatissa on suhteellisen paljon. Ravitsemusasiantuntijat eivät kuitenkaan yllytä syömään ketsuppia suuria määriä, vaikka siinä hyödyllisiä ainesosia onkin. Sitä ei ole syytä syödä joka päivä eikä varsinkaan suuria määriä kerralla.

Ketsuppi sopii edelleen sellaisten ruokien kanssa, joissa niitä on käyttänyt aiemminkin. Tomaatissa oleva lykopeeni imeytyy hyvin myös niin, että tomaatti kypsennetään ja sen kanssa on tarjolla rasvaa. Näin on useimmissa pastakastikkeissa. Huonoja puolia ketsupissa runsaan suolan lisäksi on myös sokeri. Sadassa grammassa on jopa kuusi ja puoli palaa sokeria. Lisäaineita ketsuppiin ei ole lisätty, ei varsinkaan E-alkuisia.

Ketsuppia voi syödä edelleen

Vaikka ketsuppi ei siis ole kaikkein terveellisin vaihtoehto, ei sen kohtuullista käyttöä tarvitse vähentää. Pienten lasten kohdalla on katsottava, että suolan vuorokausiannos ei ylity. Suositeltu annos on 3 grammaa. Jos sitä määrää verrataan ketsuppiin, niin suolaa on 2,5 grammaa sataa grammaa kohti. Tosin suhteellisen harvoin tulee syötyä noin paljon yhdellä kertaa. Lykopeenia on kaikkein eniten juuri punaisissa tomaateissa.