Terveellistä leivottavaa juhliin

  • 24 Sep, 2021

Juhliin leipoessa on hyvä ottaa huomioon kaikki vieraat. Sinne saattaa saapua myös sellaisia vieraita, jotka noudattavat tiukkaa ruokavaliota ja haluavat nauttia vain terveellisiä herkkuja. Siitä syystä, on hyvä etsiä terveellistä leivottavaa juhliin. Leivonnaisten ei aina tarvitse olla turhan makeita tai epäterveellisiä ollakseen maistuvia. Tässä artikkelissa kerrommekin sinulle vinkkejä siihen, miten valmistat juhliin leivonnaisia, jotka ovat sekä maistuvia että terveellisiä.

Terveelliset herkut

Terveellistä leivottavaa hyvällä omatunnolla

Vaikka juhlat ovat erikoistilaisuus, eivät kaikki halua syödä epäterveellisiä herkkuja. Itselleen on toki hyvä suoda välillä lupa herkutteluun, ja onneksi herkuttelu voi tapahtua myös terveellisen rajoissa. Terveellinen leipominen ei ole sen haastavampaa kuin epäterveellinenkään, ja mikä parasta, herkkuja voi syödä hyvällä omatunnolla. Juhliin voi valmistaa esimerkiksi kevyen smoothiekakun, jonka on vähäsokerinen mutta maistuva herkku.

Smoothiekakku syntyy terveellisistä raaka-aineista. Kyseessä on juustokakkumainen tapa valmistaa kakku irtopohjavuokaan. Pohjaan käytetään esimerkiksi myslipatukoita, ja myslipatukoiden maun voi valita muuhun kakkuun sopivaksi. Täyte valmistetaan smoothien tavoin pakastemustikoista, banaaneista ja maitorahkasta. Ne ajetaan sileäksi ja joukkoon lisätään liivateseos, joka on valmistettu neljästä liivatelehdestä ja vedestä. Tämän jälkeen vaahdotetaan kaksi valkuaista ja mukaan sekoitetaan hunajaa. Valkuaisvaahto lisätään smoothieseokseen, ja kakun annetaan hyytyä jääkapissa.

Terveellinen leipominen ilman uunia

Monesti terveellistä leivottavaa saa valmistettua juhliin ilman uunia. Miksi et loihtisi juhliin vaikka herkullista hedelmärahkaa? Hedelmärahkan voi tarjoilla esimerkiksi keksimurujen kanssa kauniista laseista mintunlehdillä koristeltuna. Vaikka rahka saattaa tuntua arkiselta vaihtoehdolta, tulee kokonaisuudesta juhlava, kun se kasataan näyttävästi. Kun annokset ovat valmiina laseissa, on vieraiden helppo ottaa omansa. Hedelmien tilalla voi käyttää esimerkiksi marjoja, jolloin makuun saa vaihtelua.

Voit valmistaa terveellistä leivottavaa myös esimerkiksi taateleista ja kookoksesta. Sokerittomat taatelipallot sopivat juhliin kuin juhliin. Valmistat ne helposti taatelista, maapähkinävoista, appelsiineista ja kaakaojauheesta. Appelsiineista otetaan kuori ja yksi ruokalusikallinen mehua talteen, kaikki ainekset heitetään monitoimikoneeseen, ajetaan sileiksi ja massasta pyöritellään palloja. Pallot voi kuorruttaa kookoksella. Tämän jälkeen ne pysyvät hyvänä jääkaapissa.

Terveelliset herkut uunissa

Monen mielestä terveelliseen leipomiseen kuuluu uuni oleellisena osana. Juhlien järjestäminen ei tunnu miltään ilman uunissa paistettuja herkkuja ja niiden ihania tuoksuja. Samaan aikaan aikaa jää myös muille päivän puuhille, kuten oman blogin päivittämiselle. Jos omaa blogia ei ole, mutta haaveilee sellaisen perustamisesta, voi olla hyvä palkata graafinen suunnittelutoimisto suunnittelemaan sen. Tämä kaikki hoituu sillä välin kun leivokset paistuvat uunissa.

Uunissa paistettava herkullinen leivonnainen on esimerkiksi raejuustopannari. Kuulit aivan oikein! Tämä herkku valmistetaan perinteisen pannarin tapaan, mutta taikinan joukkoon lisätään raejuustoa. Voin ja rasvan voi jättää taikinasta pois. Pannarin seurana maistuu niin hillo, marjat, kerma ja rahka kuin helppo hedelmäsalaatti.

Terveellistä leivottavaa alle 30 minuutissa

Terveelliset leivontaohjeet ovat usein myös nopeita valmistaa. Moni haluaa kuitenkin päästä yllättämään vieraat juhlissa positiivisesti ja siksi toiveissa on myös erikoisempi resepti, jota kukaan vierailijoista ei olisi vielä testannut. Miltä kuulostaisi esimeriksi kotijuusto mansikkasalsalla, tai soija jäätelössä käytettynä? Monet jäätelöt ovat nopeita valmistaa, vaikka niiden tuleekin hyytyä pakastimessa melko pitkään.

Kotijuusto mansikkasalsalla on myös nopea valmistaa. Mansikkasalsaan tarvitset viipaloituja mansikoita, minttua, ripauksen sokeria, mustapippuria ja lorauksen likööriä. Ainekset sekoitetaan keskenään ja salsa nautitaan viipaleiksi leikatun kotijuuston päällä mintulla koristeltuna. Salsa kannattaa levittää juuston päälle vasta juuri ennen tarjoilua.

Myös raikas ja herkullinen ananasrahka valmistuu alle 30 minuutissa. Käytä rahkaan 250 grammaa maitorahkaa ja purkki ananasmurskaa. Mausta maun mukaan sokerilla, vaniljasokerilla ja sitruunamehulla. Terveellistä leivottavaa ei tarvitse aina laittaa uuniin saakka, sillä suurin osa resepteistä onnistuu ihan ilman sitäkin. Kun haluat valmistaa herkkuja nopeasti, kannattaa valita reseptejä, joiden ainekset vain sekoitetaan pikaisesti keskenään.